Wat is Payroll

Ontdek wat payroll is en hoe het werkt. Leer meer over de voordelen van payroll voor werkgevers en werknemers, en hoe payroll verschilt van andere vormen van personeelsbeheer. Lees onze uitgebreide gids over payroll op onze website en ontdek of payroll de juiste oplossing is voor uw bedrijf.
Home | Payroll

Wat betekent payrolling

Payroll is een dienstverlening waarbij een payrollbedrijf alle administratieve en juridische zaken van een werkgever overneemt.

Dit betekent dat het payrollbedrijf verantwoordelijk is voor de salarisadministratie, het afdragen van sociale premies en belastingen en het opstellen van arbeidscontracten.

Hierdoor kan de werkgever zich volledig richten op het uitvoeren van de kernactiviteiten van het bedrijf.

Payrolling biedt dus gemak en ontzorging voor werkgevers. Voor werknemers verandert er in principe niets, zij blijven hetzelfde werk uitvoeren en behouden hun rechten en plichten.

Het payrollbedrijf wordt echter formeel gezien de werkgever. Payrolling is een populaire oplossing voor ondernemers die flexibiliteit en kostenbesparing willen combineren.

De rol van de ondernemer bij payroll

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat er nog moet gebeuren wanneer u gebruik maakt van een payroll constructie. Zoals bijvoorbeeld de werving en selectie van medewerkers, dit blijft uw verantwoordelijkheid.

Een ander belangrijk punt is het controleren of de payroll organisatie voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en certificeringen. Het is van groot belang dat u zeker weet dat u samenwerkt met een betrouwbare partij die voldoet aan alle eisen.

Ook blijft u als ondernemer verantwoordelijk voor het dagelijks management van de medewerkers. Zoals het voeren van functioneringsgesprekken, beoordelingen en contractverlengingen. Het is belangrijk dat u hierin een actieve rol blijft spelen om zo het beste uit uw medewerkers te halen.

Kortom, wanneer u gebruik maakt van een payroll constructie zijn er nog een aantal zaken waar u als ondernemer verantwoordelijk voor blijft. Het is belangrijk om dit goed te beseffen en hier op de juiste manier invulling aan te geven.

Wat houdt een payrollconstructie in?

Een payrollconstructie is een manier om het werkgeverschap uit te besteden. In deze constructie is de werknemer officieel in dienst bij het payrollbedrijf. Dit betekent dat het payrollbedrijf verantwoordelijk is voor de salarisadministratie en betalingen aan de werknemer. Dit zorgt ervoor dat de opdrachtgever geen werkgeversrisico’s heeft.

Een belangrijk voordeel van payroll is dat de opdrachtgever zich kan concentreren op zijn eigen werkzaamheden, zonder zich zorgen te hoeven maken over administratieve taken en werkgeversverplichtingen. Bovendien biedt payroll flexibiliteit, omdat het payrollbedrijf zorgt voor de werving en selectie van de werknemers en de opdrachtgever zelf kan bepalen hoeveel werknemers hij nodig heeft en voor hoe lang.

 

  De voordelen van payroll voor ondernemers

  Minder administratieve lasten: Doordat de salarisadministratie wordt uitbesteed aan een payrollbedrijf, hoeft een ondernemer zich geen zorgen meer te maken over de bijbehorende administratie. Het payrollbedrijf neemt deze taken uit handen en zorgt voor een correcte afhandeling.

  Besparing op personeelskosten: Een payrollbedrijf kan door schaalvoordelen en expertise op het gebied van salarisadministratie kostenbesparingen realiseren. Hierdoor kan een ondernemer profiteren van lagere tarieven dan wanneer hij zelf een salarisadministrateur in dienst zou nemen.

  Expertise en kennis van salarisadministratie: Een payrollbedrijf beschikt over de benodigde kennis en ervaring op het gebied van salarisadministratie. Hierdoor kan het bedrijf snel en efficiënt werken en eventuele problemen oplossen.

  Flexibiliteit in personeelsbestand: Een ondernemer kan door gebruik te maken van payroll flexibeler omgaan met zijn personeelsbestand. Hij kan bijvoorbeeld tijdelijke contracten aanbieden zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over de administratieve afhandeling daarvan.

  Risicobeheersing bij ziekte of arbeidsongeschiktheid: Een payrollbedrijf draagt zorg voor de verplichtingen die voortkomen uit ziekte of arbeidsongeschiktheid van werknemers. Hierdoor loopt een ondernemer minder risico op financiële gevolgen.

  Meer tijd voor kernactiviteiten van de onderneming: Doordat een ondernemer minder tijd kwijt is aan administratieve taken, kan hij zich meer focussen op de kernactiviteiten van zijn bedrijf. Hierdoor kan hij efficiënter werken en groeien als onderneming.

  Géén factuur bij vakantie, ziekte en feestdagen: Bij gebruik van payroll betaalt een ondernemer alleen voor daadwerkelijk gewerkte uren. Hij hoeft dus niet te betalen bij vakantie, ziekte en feestdagen. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

  De voordelen van payroll voor werknemers

  Accuraat en op tijd uitbetalen van salarissen: Doordat de salarisadministratie wordt uitbesteed aan een professionele partij,worden salarissen op tijd en accuraat betaald. Dit geeft werknemers rust en zekerheid, en voorkomt onnodige stress.

  Professionele ondersteuning bij HR-gerelateerde zaken: Werknemers kunnen bij de payroll-partner terecht met vragen over hun arbeidsvoorwaarden, verzekeringen en pensioenregelingen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie, en voorkomt onnodige misverstanden.

  Meer flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden: Werknemers kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen voor meer of minder vakantiedagen, of voor een andere pensioenregeling dan standaard wordt aangeboden. Dit geeft werknemers meer controle over hun eigen arbeidsvoorwaarden.

  Toegang tot collectieve verzekeringen en pensioenregelingen: Omdat de payroll-partner vaak grote groepen werknemers vertegenwoordigt, kan deze betere voorwaarden en tarieven bedingen bij verzekeraars en pensioenfondsen. Dit komt ten goede aan de werknemers.

  Minder administratieve lasten voor werknemers: Doordat de salarisadministratie en HR-gerelateerde zaken worden uitbesteed, hoeven werknemers zich hier niet druk om te maken. Dit geeft hen meer tijd en energie om zich te focussen op hun eigen werkzaamheden.

  Wat kost payroll

  Payroll is een dienst waarbij de werkgever het juridisch werkgeverschap uitbesteedt aan een payrollbedrijf. Maar wat kost payroll eigenlijk?

  De kosten van payroll zijn gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de omrekenfactor, werkgeverslasten en administratiekosten.

  De omrekenfactor is het tarief dat het payrollbedrijf hanteert voor de diensten die zij leveren. Dit tarief wordt berekend op basis van de salariskosten van de werknemer en de kosten die het payrollbedrijf maakt om deze werknemer in dienst te nemen. Het tarief kan variëren per payrollbedrijf en per sector. Naast de omrekenfactor zijn er ook werkgeverslasten die bij payroll komen kijken. Dit zijn kosten die normaal gesproken door de werkgever betaald worden, zoals sociale premies en pensioenpremies.

  Bij payroll is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor het afdragen van deze lasten. De hoogte van deze lasten is afhankelijk van de cao en de sector waarin de werknemer werkzaam is.

  Tot slot zijn er administratiekosten verbonden aan payroll. Dit zijn kosten die het payrollbedrijf maakt voor het verwerken van de salarisadministratie en andere administratieve zaken. De hoogte van deze kosten verschilt per payrollbedrijf en per dienstverlening. Kortom, de kosten van payroll zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen per payrollbedrijf en per sector verschillen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de tarieven en voorwaarden van verschillende payrollbedrijven voordat je een keuze maakt.

  Het ALL-IN payroll tarief

  Een ALL-IN tarief is een tarief dat wordt gehanteerd door payroll bedrijven. Dit tarief omvat alle kosten die komen kijken bij het in dienst hebben van personeel. Wij werken altijd met ons ALL-IN tarief.

  • Het brutoloon van de werknemer;
  • De werkgeverslasten;
  • Het vakantiegeld;
  • De vakantiedagen;
  • De ATV/ADV;
  • Pensioenafdracht;
  • Onze HR/Servicedesk;
  • Salaris- en personeelsadministratiekosten;
  • Doorbetaling bij ziekteverzuim;

  Het ALL-IN tarief biedt dus gemak en duidelijkheid voor de werkgever.

  NOG EEN VRAAG?

  Alles gelezen maar er nog niet helemaal uit? stel uw vraag gerust.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

  Adres

  Bergrand 220
  4707 AT Roosendaal
  0165 74 54 10

  backoffice@renewgroup.nl
  KVK 66356237
  BTW NL 856 509 978 B01

  FAQ
  Renew Group